AGRIO - a cseh permetezőgép specialista termékei kínálatunkban

Európa 13 országában vannak jelen a csehországi Kremze-ben gyártott kiváló minőségű AGRIO permetezőgépek.

Az AGRIO MZS s.r.o. vállalat szántóföldi permetezői piacvezetők Csehországban, de szép számmal kerülnek értékesítésre Nyugat-Európában is, főként a német piacra.

A növényvédelmi gépek fejlesztésére, gyártására és értékesítésére specializálódott gyártó termékei Magyarországon is elérhetővé váltak, köszönhetően az ANDEST-2005 Kft-vel megkötött exkluzív importőri szerződésnek.

2170_Gekon.jpg

AGRIO GEKON önjáró permetező

Az AGRIO vállalat alapítása óta kizárólag a növényvédelmi gépek fejlesztésére és gyártására összpontosít, termékkínálatában semmilyen más eszköz nem található. A gyártó története használt permetezőgépek felújításával, átépítésével kezdődött, majd együttműködéseket alakítottak ki más gyártókkal. Elsőként a német GSB permetezőgépgyárral működtek együtt, ahonnan nemcsak értékes tudás birtokába jutottak arról, hogy hogyan kell kiváló minőségű permetezőgépeket készíteni, hanem a szórókeretek gyártásának licencét is megvásárolták. Egy újabb mérföldkőnek volt tekinthető, amikor a német INUMA permetezőgépgyárral létesítettek együttműködést, amelynek során több, mint 10 éven keresztül szállítottak be először permetezőgép alkatrészeket, majd komplett permetezőgépeket a német gyártónak. A nagyfokú specializálódás, a nyugat-európai piacok által diktált magas minőségi követelmények és a rendkívüli szakmai tudással felvértezett csapat eredményezik azt, hogy az AGRIO neve egyet jelent a maximális minőséggel a növényvédelmi gépek területén.

Az AGRIO termékpalettájában vontatott- és önjáró szántóföldi permetezőgépeket, valamint speciális permetezőgép felépítményeket találunk. A termékkínálat 8 fő típusba sorolható, amelyek a tartálytérfogat, a szórókeret mérete és a felszereltségi szintek szerint különülnek el.

2212_Alka.jpg

AGRIO ALKA – a belépő modell

Az ALKA típuscsaládba a belépő szintű vontatott gépek tartoznak, amelyek főként a kisebb, esetleg közepes gazdaságokba jelentenek optimális megoldást a növényvédelmi munkák elvégzésére. Ideális választás az ALKA a függesztett modellekről áttérő gazdálkodóknak is, akik ki szeretnék használni a vontatott kialakítás nyújtotta előnyöket. Az ALKA permetezők alkatrészeiket, szerelvényeiket a nagyobb „testvéreiktől” kapják, így szintén kielégítik a legmagasabb minőségi elvárásokat, de felszereltségük egyszerűbb és alacsonyabb árfekvésük lehetővé teszi, hogy kisebb területtel rendelkező gazdálkodók is hozzájuk férhessenek és gazdaságosan alkalmazzák őket. Tartálytérfogatuk 2.500-3.000 liter, szórókeretük 15-21 m.

A vontatott kialakítású NAPA modellek főként a közepes gazdaságokban találhatóak meg nagyobb számban. Tartálytérfogatuk 3.300-3.900 liter között mozog, szórókeretük 15-30 m lehet. A magyar piacon - a korábbi évek permetezőgép eladási statisztikákat alapul véve - vélhetően ezek lesznek a leginkább kedvelt modellek.

2200_Napa.jpg

AGRIO NAPA vontatott permetező

A MAMUT típuscsaládba olyan vontatott gépek tartoznak, amelyek már kielégítik a nagygazdaságok, illetve szolgáltatók igényeit is, mivel nagy tartálytérfogatuknak és széles keretüknek köszönhetően jelentős napi területteljesítményre képesek. A MAMUT 4.000-6.500 literes tartállyal és 21-36 m-es permetező kerettel rendelhető.

A MAMUT XL típuscsaládba tartoznak az AGRIO legnagyobb, egytengelyes vontatott növényvédelmi gépei. Tartálytérfogatuk 7.000-8.000 liter, szórókeretük 24-36 m-es. A MAMUT XL optimális súlyelosztása miatt a traktor hátsó tengelyére jutó terhelés megnövekszik, így könnyebb a vontatás és a hatalmas tartálytérfogat ellenére sem nő a permetezőgép tengelyterhelése 10 t fölé.

2183_Mamut XL.jpg

AGRIO MAMUT XL – a legnagyobb egytengelyes, vontatott típus

A vontatott gépek között a zászlóshajót a GIGANT sorozat jelenti, amely a piacon megtalálható legnagyobb permetezőket foglalja magába. Az AGRIO GIGANT típusok 11.000-13.500 literes tartálytérfogattal és 24-36 m-es szórókerettel rendelhetőek. Ennél a hatalmas méretnél természetesen tandemtengely kerül a gépek alá.

2251_Gigant.jpg

AGRIO GIGANT – a piac egyik legnagyobb tartálytérfogata

A DINO típusmegjelölés az AGRIO önjáró permetezőgépeinek alacsony súlyponttal rendelkező, kiváló kapaszkodóképességű tagját takarja. Az egyedülálló rugózásnak és a hidraulikus hajtásnak köszönhetően a DINO nemcsak az extrém lejtős területeken teljesít jól, de magabiztosan halad át az olyan vízmosásos, vízállásos területeken is, ahol a versenytársak elakadnak. Fülkéje a legmagasabb 4-es szintű szűrési kategóriának felel meg, amely maximális védelmet nyújt a kezelőnek. Tartálytérfogata 6.600 liter, szórókerete 18-36 m. Különlegessége, hogy felépítménye cserélhető, így eszközhordozóként többféle munkaműveletre is használható.

2178_Dino.jpg

AGRIO DINO – önjáró permetezőgép 6.600 literes tartállyal

A GEKON önjáró permetezőgép a gyártó legújabb fejlesztése, amelynek hasmagassága hidraulikusan állítható. Tartálytérfogata 3.000-5.000 liter, szórókerete 18-36 m között választható. Túlnyomásos CLAAS komfort fülkével rendelkezik, amely kielégíti a legmagasabb védelmi szintet (Kat. 4) és a legmagasabb kezelői komfortot.

A gyártó termékkínálatának különleges darabjai a TIGER márkanéven forgalomba hozott permetezőgép felépítmények, amelyek többek között JCB Fastrac, MB Unimog, vagy MB Trac gépekre szerelhetőek fel. Ezek a típusok jellemzően olyan szolgáltatóknak jelentenek megoldást, akiknek jelentős távolságokra kell gyorsan vonulniuk és elvégezni a növényvédelmi munkákat. Alacsony hasmagasságuk ellenére kedvelt eszközök. Tartálytérfogatuk 2.000-4.000 liter, szórókeretük 21-30 m.

539_tiger.jpg

AGRIO TIGER – permetezőgép felépítmény

Az AGRIO permetezőgépek számos olyan műszaki megoldást vonultatnak fel, amely kiemeli őket a versenytársaik közül. Ezek egyike a pneumatikus permetezésszabályozás. A pneumatikus permetezésszabályozás gyors reagálású, megbízható és nem utolsó sorban egyszerű. A rendszer hosszú ideig működhet akár 9 bar nyomáson is, alacsony elsodródással rendelkező permetező fúvókákat használva. A nagyobb nyomás következtében a permetlé cseppek gyorsabbak, ugyanakkor nem túl durvák. A rendszer hosszú ideig elviseli károsodás nélkül az agresszív folyékony műtrágyák negatív hatásait. A pneumatikus permetezés vezérlés esetén kevesebb szerelvényre, csövezésre van szükség és a permetlétől való „szárazra tisztítás” is sokkal egyszerűbb. Nincs szükség a téliesítéshez fagyálló használatára sem.

A szórókeret pontos működése az egyik kulcskérdése minden permetezőgépnek. A kiegyensúlyozott, finom keretvezetés csökkenti a permetezési egyenetlenségeket. Az inga függesztés, a keret háromszögletű konstrukciója és a központi spirálrugós csillapítás a szilárd alapjai annak a keretvezetésnek, amit az AGRIO immár több, mint 20 éve használ. A keretkialakítás a növekvő igénybevétel (pl. nagyobb sebesség) miatt folyamatosan fejlődik, de a gyártó a fejlesztéseket úgy hajtja végre, hogy a modern szórókeretek lehetőleg a régebbi permetezőgépekre is felszerelhetőek legyenek.

Az AGRIO permetezőgépek vezérlő termináljai a már 40 éve a piacon lévő és a mezőgazdasági vezérlő elektronikák szegmensében úttörőnek és vezető fejlesztőnek számító német Müller cégtől érkeznek. A legegyszerűbb SPRAYDOS vezérlő egységtől kezdve a Müller BASIC-Terminal, COMFORT-Terminal, TOUCH800 és TOUCH1200 terminál is elérhető. A gépek alkalmassá tehetők GPS sorvezetésre és automatikus szakaszolásra, akár fúvókánkénti szakaszolás is elérhető. Az ultrahangos érzékelők által vezérelt automatikus keretdöntés és keretmagasság állítás szintén elérhető. A CURVE-Control lehetővé teszi kanyarodás közben a céldózis egyenletes megtartását úgy, hogy az egyes szakaszokon szükséges kijuttatandó vegyszermennyiséget a keret pozíciója, a sebesség és a kanyarodás szöge alapján változtatja a vezérlés. A MULTI-Rate funkció a precíziós kijuttatásvezérléssel többféle, előre betervezett célérték szerinti dózis egyidejű alkalmazását teszi lehetővé a különböző keretszakaszokon a kijuttatás során.

Ahogy a fentiekben látható volt, az AGRIO permetezőgépgyár rendkívül kiterjedt termékkínálattal rendelkezik a szántóföldi növényvédelem területén. Vontatott permetezői 2.500-13.500 literes tartálytérfogattal, 15-36 m-es keretszélességgel, önjáró permetezői 3.000-6.600 literes tartálytérfogattal 18-36 m-es keretszélességgel elérhetőek Magyarországon közvetlenül az importőrtől, az ANDEST-2005 Kft-től.

Vissza a hírekhez