LEMKEN - stabil helyzetben 2019-ben

A 2019-es évben a LEMKEN fenntartotta korábbi eladásainak szintjét és 380 millió EUR-s forgalmat könyvelhetett el 77%-os export részaránnyal.

Ennek eredményeként a családi vállalkozás üzleti tevékenységét sikeresen vezették át az egész német mezőgazdasági géppiacot sújtó recesszión, amely 3%-os volt.

A gazdáknak és a mezőgazdasági gépiparnak nehéz éve volt a 2019-es. Az első két nagyon jó negyedév után a LEMKEN egy nem várt meredek hanyatlást tapasztalt az eladásokban. Sok gazdálkodó nemcsak az extrém időjárási körülményektől szenvedett, de politikai bizonytalanság és kereskedelmi korlátozások is nehezítették a mezőgazdaság gépek kereskedelmét.

koralin2_tn.jpg

A német hazai piacon, amely az eladások 23%-át teszi ki és ezzel a legfontosabb önálló piacnak minősül, a LEMKEN 2%-nál kisebb visszaesést tapasztalt. Franciaországban, amely a legerősebb exportpiac, az eladások 26%-kal növekedtek és így elérték a vállalat éves forgalmának 15%-át.  Általánosságban elmondható, hogy Nyugat-Európában az eladások enyhén növekedtek.

Közép- és Kelet-Európában mintegy 9%-kal esett vissza az értékesítés szinte minden egyes országban a régióban. Az orosz piac meglehetősen stabilnak mutatkozott, eközben Ukrajnában 39%-kal zuhant az eladás, számos kiváló eredményt hozó év után.  Ukrajnában az első ízben megnyitott földvásárlási lehetőségek jelentős mértékben háttérbe szorították, elodázták a mezőgazdasági gépfejlesztéseket.

csm_nova-1-news_71053bff10.png

Miközben Ázsia, Ausztrália, és Új-Zéland gyengébb évet mutatott, a növekedés az észak-amerikai országokban duplázódott. Mindenek fölött az USA teljesített kiemelkedően, amely jelenleg a német gyártó negyedik legnagyobb piaca és 23%-os növekedést produkált. Kanadában, ahol a LEMKEN 15 éve aktívan van jelen a piacon az eladások közel ilyen magasak voltak. Stabil piacnak bizonyult 2019-ben Japán valamint Kína is, ahol a LEMKEN saját összeszerelő üzemmel is rendelkezik.

csm_lemken_polaris_nicray_photography-02

A 2019-es évben a termékkínálat a műtrágyaszórókkal bővült.  Ennek eredményeképpen a gazdák egy gyártótól szerezhetik be a teljes munkagép palettájukat a vetéstől a betakarításig. Az Agritechnika kiállításon a LEMKEN számos újdonságot és innovációt mutatott be. Ezek között szerepelt a Juwel 10 függesztett ekecsalád, amely akár 450 LE-s traktorokhoz is megoldást jelenthet, valamint a SeedHub köztesnövény (zöldtrágya) vetőgép, amelyet kultivátorokkal és tárcsákkal kombinációban használhatnak a gazdák.  A LEMKEN bemutatta a Koralin hibrid kultivátort, amely ultrasekély művelésre alkalmas, használható magágykészítésre és mechanikai gyomirtásra egyaránt. A gyártó növényvédelmi gépkínálata a holland Steketee gyártó felvásárlásával a sorközművelő kultivátorok, míg az Orion permetezőkkel a szántóföldi vontatott permetezőgépek szegmensében bővült. A Nova megjelenése – amely a LEMKEN első önjáró permetezőgépe – a nagygazdaságok és bérvállalkozók igényeinek kielégítését célozza. A LEMKEN nyitását az „okos” termékek, technológiák irányába az „iQblue” márkanév alatt foglalhatjuk össze. Az iQblue kapcsolat olyan kiegészítőket foglal magába, amelyek lehetővé teszik számos az alapfelszereltségekben meglévő funkció automatizálását. Ezt a megoldást DLG Ezüstéremmel díjazták.

csm_lemken_orion_c8f4eec9f2.jpg

A LEMKEN közel 9 millió EUR-t fektetett be új gyártóberendezésekbe és létesítményekbe, valamint a gyártóműben történt logisztikai fejlesztésekbe. Mindez azt eredményezi, hogy a vállalat továbbra is a legmodernebb technikai sztenderdek szerint állítja elő termékeit annak érdekében, hogy a vevőit a legkorszerűbb technológiai megoldásokkal lássa el.  A 2019-es év végére a munkavállalók létszáma elérte az 1.666 főt.

lemken_juwel10_3.jpg

Vissza a hírekhez