LEMKEN Korund kombinátorok - magágykészítés hatékonyan!

A ráfordítások csökkentése és a szükséges munkaműveletek időben történő elvégzése érdekében sok gazdálkodó olyan passzív művelőelemes, nagy munkaszélességű függesztett gépet használ a magágykészítés során, amellyel gyorsan, költséghatékonyan és kiváló minőségben dolgozhat.

bhirkep1.jpg

Az ideális magágy a vetési mélységben kellően visszatömörített, aprómorzsás, míg a felszínre kerülő nagyobb rögök védik a talajt az erózióval, deflációval és cserepesedéssel szemben. Ezeket az igényeket tökéletesen kielégíti a LEMKEN Korund 8 magágykészítő család. A LEMKEN Korund rugózott simítólapja és a kapasorok a teljes felületen egyenletesen átdolgozzák a talajt, miközben a hátsó dupla lezáró hengerek a felszínen maradt nagyobb rögöket megfelelő méretűre aprítják, és a felszínt visszazárják.

bhirkep2.jpg

A paralelogramma függesztésű művelőmezők jó talajkövetést és egyenletes munkamélységet biztosítanak, az egyszerű beállíthatóság, a függesztett kialakítás és a hidraulikus csukás pedig csökkenti a beállási időket és ezáltal növeli a napi területteljesítményt.

A Korund 8 kombinátorok kizárólag függesztett kivitelben kerülnek gyártásra, szerkezeti felépítésükre jellemző, hogy 1,5 m-es tagokból állnak, így az elérhető méretek a 3; 4,5; 6; 7,5 és 9 méter. A 4,5 méteres változattól fölfelé valamennyi hidraulikusan csukható vázzal rendelkezik, így a szállítási szélesség max. 3 méter. A gép kompakt felépítése miatt súlypontja közel esik a traktorhoz, így kisebb emelőerejű traktorral is biztonságos a közúti vonulás.

bhirkep3.jpg

A művelőmezők erős, rugóacél tartókarokra kerülnek függesztésre, amelyek nagyobb erőhatásokat is képesek elviselni és csökkenteni, így védve mind a traktort, mind a munkagépet. A Korund 8 kombinátorok háromféle művelőmezővel szerelhetők fel: az 5 kapasoros kisméretű rugóskapás, a 4 kapasoros Gamma, illetve a szintén 4 kapasoros Marathon kapás mező választható. Az első változat jellemzően sekély magágykészítésre (max. 6 cm) megfelelő, míg az utóbbi kettő a mélyebb magágy (10-12 cm) elkészítéséhez is alkalmas választás. Nedvesebb, kötöttebb talajra inkább az egyenes profilú Gamma kapamező ajánlható, míg a középkötött, nem túl nedves talajoknál a kissé hajlított Marathon kapa a megfelelő. A rugós kapamezők természetesen egyben cserélhetőek a tartókarokon, így többféle művelőmező megléte esetén kiválóan alkalmazkodhatunk a talaj- és nedvességviszonyokhoz. Valamennyi kapahegy megfordítható, így élettartamuk hosszabb és csökkentik a kopóalkatrész szükségletet.

bhirkep4.jpg

A művelőmezők elülső részén rugóztatott simítólemezt találunk, amely munkájának intenzitása csavarorsó segítségével állítható. Egyenetlen felszínen a simítólap agresszívebb „tolt” állásba állítható a megfelelő egyengető hatás elérése érdekében. Sima felszínen a „húzott” állást használjuk, amellyel a munkaminőség megfelelő, de a vonóerőigényt és ezáltal az üzemanyag felhasználást jelentősen csökkenthetjük.

A kapamező mögött találjuk a dupla pálcás hengereket, amelyből az elülső 330 mm, a hátsó 270 mm átmérőjű és fogazott, vagy cső/fogazott kivitelben rendelhetőek. A hengerek nagyméretű, hosszú élettartamú, karbantartásmentes csapágyazással vannak ellátva. Automatikus reteszelési rendszerük biztosítja a stabilitást munka közben és megakadályozza a hengerek összeakadását felcsukáskor. A hengerek ingafüggesztésének köszönhetően az egyes hengertagok úgy képesek áthaladni egy-egy akadályon, hogy az egész gépet nem emelik ki.

bhirkep5.jpg

Nagyobb munkaszélességek esetén a még egyenletesebb munkavégzés és a stabilitás érdekében célszerű a Korund 8 kombinátort front támkerékkel felszerelni, valamint a traktor keréknyomának fellazítására véső, vagy lúdtalp alakú nyomlazító kapákkal ellátni. A LED-es világításkészlet és a figyelmeztető táblák a közúti közlekedés biztonsága érdekében szintén szükségesek.

A magyarországi piacvezető LEMKEN kereskedőnél – az ANDEST-2005 Kft-nél – a LEMKEN Korund kombinátorok 4,5-9 m-ig raktárról, még tavalyi, áremelés előtti árakon elérhetőek, így a tavaszi magágykészítésre - a készlet erejéig - időben szállíthatók.

A LEMKEN Korund kombinátorokkal kapcsolatban bővebb információval kollégáink rendelkezésre állnak elérhetőségeiken: http://www.andest.hu/kapcsolat

Vissza a hírekhez