Új Rubin 10 rövidtárcsa – a 645 mm-es tárcsalapokkal

A LEMKEN Rubin 9 rövidtárcsák 2001 óta egyet jelentenek a nagy munkasebesség mellett végzett kimagaslóan hatékony aprítással és bekeveréssel. A LEMKEN most bemutatja az utód modellt, a Rubin 10-et, amely számos téren továbbfejlesztésre került a már jól ismert Rubin 9 sorozathoz képest. A legfontosabb ezek közül az új tárcsaelrendezés, amely nemcsak az oldalra húzás nélküli iránytartási stabilitást növeli, ezáltal csökkentve az üzemanyag fogyasztást, de lehetővé teszi a menetek pontos illesztését, GPS használatával is.

A tárcsák úgy vannak elrendezve, hogy szimmetrikus erőket ébresszenek a munkagép mindkét oldalán. A Rubin 10 esetén a három középső tárcsa úgy van eltolva a hosszirányú tengely mentén, hogy ütközés nélkül dolgozzanak a teljes szélességben 12,5 cm osztástávolsággal. Ez a szabadalmaztatott megoldás optimalizálja a talaj áramlását és egyenletes művelést biztosít a teljes munkaszélességben. A tárcsák 7 cm munkamélységtől a teljes felületet átdolgozzák. A tárcsák szöge biztosítja az optimális behúzást és tovább növeli a bekeverés hatékonyságát.

A Rubin 10 alapkivitelben 645 mm átmérőjű felületén edzett DuraMaxx tárcsalapokkal van szerelve. Ezeknek a tárcsalapoknak a hasznos élettartama mintegy 30%-al magasabb, mint a hagyományos tárcsalapok esetén. Az új tartószárak vastagsága 30 mm, amely jelentősen robusztusabb a korábbi változatnál. A többszörösen hajlított kialakítás nagy átömlést és eltömődéstől mentes üzemeltetést biztosít. A Rubin 10 esetén mindegyik homorú tárcsalap csillapított visszatérésű biztosítással van ellátva, a váz terhelésének minimalizálása érdekében. A túlterhelés elleni biztosítás tartói a vázhoz vannak hegesztve, hogy a tárcsalapok tökéletesen tartsák az irányt.

Rubin 10 munka közben
Rubin 10 munka közben

Az első tárcsasor mögötti boronasor növeli a rögtörés hatékonyságát és eloszlatja a talajt és a tarlómaradványokat a haladási irányban, míg a hátsó boronasor a talajt úgy irányítja, hogy sima, elegyengetett felszínt hozzon létre.

A függesztett Rubin 10 elérhető Uni-kerekekkel, csökkentve az emelőkapacitás iránti igényt és a traktor hátsó tengelyének terhelését. A terhelés a munkagép kiemelésekor kizárólag a mechanikus kerék rendszerre terhelődik, és nincs szükség kiegészítő vezérlőszelepre. Ez lehetővé teszi nehezebb hengerek használatát és a jobb visszatömörítést eredményez.

Az összecsukható változatoknál alapkivitel a hidraulikus mélységállítás. A félig függesztett rövidtárcsák esetén opcionálisan mélységhatároló kerekek rendelhetőek, amelyek változó körülmények között is pontos mélységtartást és lejtők esetén pontos menetek közötti csatlakozást biztosítanak.

A Rubin 10 sorozatgyártásból 2,50 - 7 méter munkaszélességben 2019-től érhető el.

Rubin 10 Uni-kerékkel közúton
Rubin 10 Uni-kerékkel közúton

Vissza a hírekhez